Sudah tak post something kat blog nie...
alkisah dimulakan dengn kerja dakwah di bulan ramadan ini.
perkara berlaku di cameron highlands..
pengalaman manis berdakwah ke sana.. Program yg berlagsung di cameron higlands berlangsung selama 3 hari 2malam...
ikuti luahan dan perasaan di blog rakan..
1.http://atielover.blogspot.com link
2.http://inspirasikalbu.blogspot.com/2010/08/halawatul-ramadhan-bangkit-sebagai-daie.html
3.http://secret-sunshine.blogspot.com/link
banyak perkara yang dikongsi  daripada prog ini dari sudut pandangan yang berbeza...
saudara kami disana amatlah erat ukhwah kerana sannggup menunggu dan menyediakan tempat tinggal.
daripada prog ini sebenarnay dapat menyedarkan students bahwa dakwah itu menarik dan menyeronokkan apabila dilakukan beramai-ramai.

'DI SEBALIK KEBUN SAYUR DI CAMERON HIGHLANDS"
tanpa kita sedar pengusaha ladang di cameron highlands mengupah perkerja warga asing.
dan mereka ini menbentuk satu minoriti yang besar di cameron highland. Kedatangan kami kesana untuk berjumpa warga islam disana dipertemukan kan dengn warga asing yang datg dari negara bangladesh.
Mereka berkerja di ladng2 dan kilang pemprosesan sayur dan buah.
mereka juga beragama islam.. ape yng menarik berkaitan dengan diorg.. adalah berkaitan adab dan cara mereka mengamalkan mazhab mereka. berkaitan adab ketika berbuka puasa yang sangat menarik., kami berkesempatan mengadakan iftar dengan mereka.. mereka juga mengamalkan cara berbuka sama macam kita iaitu memakan buah kurma dahulu seperti sunnah nabi tapi setiap orang akan diberikan banyak sangat buah kurma dan buah-buahan. makanan ini mesti dihabiskan kan dulu sebelum makan makanan lain.. kami diminta menghabiskan buah kurma dan buah2 sebelum makan makanan lain...
satu lagi adab yang menarik perhatian, tidak dibenarkan sesiapa pun bangun jika makanan belum habis. Unikkan..
pastu bab2 menghormati tetamu, riuh sekampung apabila kami naik ke surau untuk sama-sama berbuka puasa kesanggupan mereka mendahulukan kami sangat mengujakan. kami dijemput naik ke surau berbuka sama-sama.. mereka gembira sanagt kami ingin sama2 berbuka puasa bersama mereka. ketika solat pun mereka sangat mendahulukan tetamu. apabila tetamu naik ke surau, mereka memenuhi saf depan dengan tetamu.
Dalam bab ibadat, mereka sangat menghormati imam solat, so kalu imam buat salah sangat menimbulkan kemarahan. tapi golongan alim dalam kalangan mereka sangat faham akan situasi ini. ini menyebabkan mereka pandai mengawal keadaan. mereka bukan dari mazhab yang sama seperti kita di malaysia. so jangan kita memandang serong terhadap mereka..

SEMOGA PEKONGSIAN INI DAPAT MENAMBAH PENGETAHUAN KITA TENTANG SAUDARA KITA..